Aangifte van Hammerstein en Spong was geoorloofd

De vijf advocaten die bij de Deken een klacht hadden ingediend tegen het advocatenduo Gerard Spong en Oscar Hammerstein, zijn in het ongelijk gesteld. De vijf hadden de Deken gevraagd een tuchtrechtelijk onderzoek in te stellen naar de aangifte van Spong en Hammerstein, tegen politici en journalisten die Pim Fortuyn zouden hebben gedemoniseerd. Volgens de vijf was de aangifte bij voorbaat kansloos en maakten Spong en Hammerstein misbruik van hun recht.

Maar de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam, H. Doeleman, begint geen tuchtzaak tegen de twee advocaten. Volgens hem hebben Spong en Hammerstein met hun aangifte tegen de politici en journalisten, geen gedragsregels voor advocaten overtreden. Gebleken is dat zowel Pim Fortuyn bij leven, als de voorzitter van de LPF, uitdrukkelijk opdracht hebben gegeven voor de aangifte, aldus Doeleman.

''Sukkels''

Spong en Hammerstein hebben verheugd gereageerd over het oordeel van de deken. ''De vijf advocaten en andere critici die ons in het verdomhoekje wilden plaatsen zijn in het ongelijk gesteld. De deken veegt de vloer met hen aan'', zei Spong.

De deken onderzoekt nog wel uitspraken van Oscar Hammerstein over de vijf advocaten. Hammerstein noemde hen ,,vijf sukkels die ook een keertje in de publiciteit willen komen''.