Drugskoeriers klagen Staat aan

Cybraxxx, FOKwa, JanJaap en Peter_Jones hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal drugskoeriers is van mening dat de omstandigheden in de gevangenis onmenselijk zijn en zij hebben dan ook de staat aangeklaagd. Vier 'bolletjesslikkers' spannen een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden, zo heeft hun advocaat, B. Nooitgedagt, gemeld. De vier eisen overplaatsing van een 'detentiecentrum' naar een 'normale' gevangenis omdat de huidige huisvesting in een tijdelijke gevangenis in Roermond niet voldoet.

Op grond van de wet 'Groepsopsluiting Drugkoeriers', die in februari door toenmalig minister van Justitie Korthals werd aangenomen onder zware druk van de Tweede Kamer, worden bolletjesslikkers opgesloten in noodcellen. In deze 'detentiecentra' geldt een veel soberder regime dan in gewone penitentiare inrichtingen.

Grote jongens
"Mijn cliŽnten hebben een gebrek aan allerlei faciliteiten waarover 'normale' gevangenen wel de beschikking hebben," aldus Nooitgedacht. "Het gaat om bijvoorbeeld sport, arbeid en resocialisatie, het voorbereiden van de gevangen op hun terugkeer naar de gewone maatschappij." Volgens advocaat Nooitgedagt is de detentie van bolletjesslikkers in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Nooitgedacht: ,,Deze vorm van opvang geldt alleen voor verdachten van drugshandel die worden opgepakt op Schiphol, maar ondertussen zitten de grote jongens, die gebruik maken van deze koeriers, in de gewone gevangenis''

Verscherpte controle op Schiphol heeft gezorgd voor een record aantal aanhoudingen. Zo werden alleen al in de maanden januari en februari 457 drugskoeriers gearresteerd, waaronder 128 bolletjesslikkers.