Bush tekent 'Den Haag Invasiewet'

Vrijdag heeft de Amerikaanse president George Bush de 'Den Haag-invasiewet' ondertekend. De wet maakt het de Amerikaanse president mogelijk Amerikanen gewapenderhand uit handen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te bevrijden.

De 'Den Haag-invasiewet', die officieel de Wet voor de Bescherming van Mensen in Amerikaanse Dienst (ASPA) heet, was vorige week al goedgekeurd door Senaat en Huis van Afgevaardigden. De wet geeft Bush het recht ,,alle noodzakelijke middelen'' in te zetten om Amerikanen uit ICC-cellen te bevrijden.

Het Internationale strafhof is op 1 juli in Den Haag van start gegaan en zal, als alles gaat volgens planning, volgend jaar operationeel zijn. Het nieuwe hof krijgt bevoegdheid voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide (volkenmoord), net als de huidige VN-tribunalen. Het ICC moet echter uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen, terwijl de huidige VN-strafhoven alleen over ex-JoegoslaviŽ en Rwanda gaan.

De Verenigde Staten, die de oprichting van het JoegoslaviŽ-en het Rwanda-Tribunaal hadden gesteund, zijn echter fel tegen het ICC omdat zij bang zijn dat er ooit Amerikanen zullen worden aangeklaagd.

In Nederland is op de plannen voor de 'Den Haag-invasiewet' met verontwaarding gereageerd. Menigeen vindt het ongepast om een bevriend land te bedreigen met de mogelijkheid van militair ingrijpen.

Voor een discussie over Bush zie ook: The last speech of Bush