'Dopingbeleid WK voetbal en Tour belachelijk'

BananaWorld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het hoofd van het wereld antidopingbureau WADA, Dick Pound, heeft fel uitgehaald naar het dopingbeleid in het voetbal en het wielrennen. De Canadees is boos, omdat onafhankelijke waarnemers deze zomer geen toezicht mochten houden bij dopingcontroles tijdens het WK voetbal en de Tour de France.

Volgens de FIFA was het niet nodig dat officials zonder medische achtergrond gekwalificeerde dokters op de vingers keken. Volgens Pound is dit 'onzin'. 'Ook als je geen dokter bent, kan je toch kijken of de procedures worden gevolgd.'

Pound vindt dat het voetbal in dit opzicht zijn geloofwaardigheid heeft verloren. 'Er zijn veel sportbonden die zich zo ontkennend opstellen. Ze zeggen: we hebben geen probleem met doping in bepaalde takken van sport, dus het is geen issue voor ons. Maar er is geen sport of land dat geen risico loopt.'

WADA was wel aanwezig bij de Tour de France en vroeg aandacht bij renners en teams voor doping. Pound vond echter dat de de zaak rond de Spaanse rijder Igor Gonzalez de Galdeano de noodzaak van waarnemers aantoonde. De renner testte positief op het verboden middel salbutamol, maar had een medisch attest.

Gonzalez de Galdeano gebruikt het middel tegen astma. WADA stelt echter dat de bij hem gevonden waarde boven de limiet van 1000 nanogram lag, waardoor er sprake was van doping. 'Die Spaanse gast zat op 1369. Deze zaak laat nou precies zien waarom toezicht nodig is', aldus Pound.