Van Der G. gaat niet naar zitting

Volkert van der G. zal op 9 augustus niet aanwezig zijn op de eerste zitting van de ''moordzaak Fortuyn''. Zijn advocaten hebben vandaag laten weten dat Volkert de zitting aan hem voorbij zal laten gaan.

Overigens wordt op deze eerste rechtbankzitting de zaak niet inhoudelijk behandeld. Het is een zogenaamde pro-formazitting; er wordt alleen bepaald wanneer het proces echt begint.

Cameratoezicht onrechtmatig

Verder bleek vandaag dat het permanente cameratoezicht waaronder Van Der G. staat, in de eerste weken van zijn gevangenschap onrechtmatig was. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing bepaald.

Op 5 juli veranderde toenmalig minister Korthals van Justitie echter met een noodmaatregel de wet. Over de situatie na die ingreep heeft de raad gťťn oordeel geveld.

De advocaten van Van der G. zijn tevreden over de uitspraak. Alhoewel dit niet betekent dat het cameratoezicht nu meteen verdwijnt. Er ligt nog een beroep van de juristen bij de raad over het cameratoezicht na de datum van 5 juli. Die uitspraak wordt eind augustus verwacht.