Katten ziek van rokende baasjes

Dark Blue (Heidi) en Star666 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Katten waarvan de baasjes thuis roken hebben meer risico op bepaalde soorten van kanker. Dit is gebleken uit een studie van dierenartsten in de Verenigde Staten. Katten hebben vooral een verhoogd risico op lympheklierkanker, driekwart van de katten sterft hieraan binnen een jaar na de diagnose.

Als iemand thuis rookt is de kans op de ziekte tweemaal zo groot als een kat of poes van een niet-rokend baasje. Wanneer het beest al vijf jaar passief meerookt is de kans zelfs driemaal zo groot. Met twee rokers in huis worden vier keer zoveel dieren ziek als hun rookvrije soortgenoten.

De onderzoekers hopen dat hun conclusies zal leidden tot mensen die besluiten te stoppen met roken. "Ik weet dat er veel mensen zijn die niet willen stoppen om hen zelf of hun gezin, maar wel voor hun huisdier", aldus een van de wetenschappers.

Overigens willen de artsen nu hetzelfde onderzoek uitvoeren bij honden. Men verwacht dat zij minder hinder ondervinden van passief roken. Dit zou komen doordat honden vaker worden gewassen en buiten zijn, en de katten de rook meer in hun vacht opnemen