Miljoenenclaim tegen ex-topambtenaar

Tegen ex-topambtenaar van het ministerie van Justitie, professor H. Van de Bunt, wordt een miljoenenclaim ingediend. Hij zou tijdens de IRT-enquete het onroerendgoed bedrijf VHS onterecht beschuldigd hebben van witwaspraktijken van drugsgelden. Tegen Van de Bunt dient ook nog eenzelfde zaak, aangespannen door advocaat Salomonson. Het bedrijf Text Lite, waarvaan Salomonson president-commissaris was, werd ook beschuldigd van witwaspraktijken.

VHS Onroerend Goed is van LPF-bestuurder E. Maas. Hij dient nog deze maand een miljoenenclaim in tegen Van de Bunt. De advocaat van Maas, Oscar Hammerstein, meent goede kansen te hebben in deze zaak. Hij basseert zich op een uitspraak van gerechtshof in Arnhem, dat vorig jaar stelde dat het materiaal waarover de hoogleraar beschikte zijn harde conclusies over witwassen niet rechtvaardigde.

De rechtbank en het gerechtshof kenden toen advocaat Salomonson een klein deel van het bedrag toe dat hij claimde. De Hoge Raad heeft onlangs dit arrest vernietigd en de zaak terugverwezen naar het hof in Den Bosch. Dat moet de hoogte van de schadevergoeding opnieuw vaststellen.