Rechter in moordzaak Fortuyn in opspraak

Nietje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens onderzoeker Peter Siebelt is één van de rechters die moet oordelen over de vermoedelijke moordernaar van Pim Fortuyn, de Harderwijker Volkert Van Der G., als bestuurder van VluchtelingenWerk Nederland betrokken geweest bij de zogeheten paspoortaffaire. Het gaat om mr. A. J. R. M. Vermolen.

De paspoortaffaire speelde in 1998, en draaide om VluchtelingenWerk Apeldoorn die geld ter beschikking stelde voor de aanschaf van valse paspoorten aan asielzoekers uit Noord-Irak. Het openbaar ministerie seponeerde de zaak tegen VluchtelingenWerk onder de voorwaarde dat de organisatie niet opnieuw vervalste paspoorten zou betalen. Mr. A. J. R. M. Vermolen was als bestuurder van VluchtelingenWerk Nederland betrokken bij deze affaire.

Siebelt vindt dat de betrokken rechter onmiddelijk van de zaak tegen Van der G. moet worden afgehaald: ''Hij behoorde tot een netwerk van vluchtelingenorganisaties die nauwe banden onderhielden met de radicale actiegroepen.''

Overigens kunnen belanghebbenden zoals het Openbaar Ministerie die Van Der G. aanklaagd, of de familie Fortuyn, eventueel een wrakingsverzoek tegen de rechter indienen.