Stichting Brein incognito op Campzone

Stichting Brein, een organisatie voor auteursrechten, houdt streng toezicht op illegale software tijdens het game-event Campzone. Campzone is een game-event waar ongeveer 1000 gamers twee weken in een tent, naast Six Flags, tegen elkaar spelen via een snel netwerk.

De controleurs lopen incognito en zien er op toe dat de bezoekers van Campzone geen illegale software downloaden, uitwisselen en/of gebruiken. Volgens de organisatie valt het echter mee en zijn er pas een handjevol waarschuwingen gegeven. Zij zouden namelijk niet alleen illegaal bezig zijn, maar daardoor ook de vooraf opgestelde voorwaarden negeren.

Buma/Stemra liet gisteren al weten dat de organisatie van Campzone maatregelen zou moeten nemen tegen illegale praktijken.

"Gamingevents draaien om het gamen"
Frank van den Dungen is voorzitter en organisator van Netgamez, een stichting die al jaren gamingevents voor honderden mensen organiseert. Hij laat in een interview weten dat "instanties als Brein, maar ook de media die over de zaak berichten, geen enkel idee hebben wat het fenomeen gamingevent precies inhoudt."

Volgens Van den Dungen zijn de illegale praktijken "te verwaarlozen" en draait het tegenwoordig veelal om het gamen op een supersnel netwerk. De stichting Netgamez ontmoedigt illegale praktijken door geen eigen FTP-server op te zetten, en in het reglement te wijzen op het eigen risico van het in bezit hebben van illegale software.