Australische testvlucht met scramjet is geslaagd

Repeat64 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor het eerst is het gelukt om een zogenaamde "ScramJet" de lucht in te krijgen. Australische wetenschappers hebben, met succes, een "ScramJet" de lucht in gekregen die bijna acht keer de snelheid van het geluid haalde. Als deze techniek in de luchtvaart kan worden toegepast, dan zou het mogelijk worden om van Sydney naar London te vliegen in twee uur.

Oorspronkelijk is de scramjet, die zuurstof uit de atmosfeer haalt om zijn waterstofmotor te starten, bedoeld voor de ruimtevaart, die al een langere tijd gebruikt maakt van de verbranding van waterstof. Omdat deze grote tanks met vloeibare zuurstof vereist zijn wetenschappers naar een alternatief gaan zoeken. Als deze techniek toegepast wordt in de ruimtevaart dan zou het toestel zelf zijn lucht binnenhalen, wat weer betekent dat het eenvoudiger en goedkoper wordt om kleine dingen de ruimte in te krijgen.

Overigens is dit niet de eerste poging met een "ScramJet". Een jaar geleden probeerde Amerikaanse wetenschappers ook een testvlucht maar die mislukte. Ook het Australische team had eerder een mislukte poging gedaan.