Nederlander onschuldig in Turkse cel

Het Europese Hof gaat zich uitspreken over de opsluiting van de 21-jarige Nederlander Danny Broens, die onschuldig in Turkije in de cel zit. Broens raakte als toerist op 25 juni betrokken bij een dodelijk verkeersongeval maar draagt daar geen schuld aan. Hij zit nu al een maand in een overvolle snikhete cel van 6 bij 6 meter, met soms wel 90 mensen, in het Turkse Alanya. Als het aan het Turkse Openbaar Ministerie ligt, blijft Broens daar voorlopig nog wel even.

De advocaten van Broens, het Amsterdamse advocatenechtpaar Knoops, eisen echter onmiddelijke vrijlating, daar de politie heeft vastgesteld dat Broens geen schuld heeft aan het ongeval. De Turkse wetgeving staat echter toe dat justitie iemand, die is betrokken bij een dodelijk (verkeers)ongeval, opsluit tot de rechter zich over de zaak buigt. Ook al is deze onschuldig.

Rechten van de Mens

Volgens het advocatenechtpaar is de Turkse opstelling in strijd met het verdrag van de Europese Bescherming van de Rechten van de Mens. De raadslieden hebben vorige week een klacht ingediend bij het Europese Hof. Het gerechtshof zal naar verwachting deze week uitspraak doen en kan Turkije manen tot vrijlating van Broens. In theorie kan de Turkse rechter zo'n waarschuwing negeren, maar Turkije heeft niets voor niets het Europese verdrag getekend, aldus G. Knoops.

Justitie in Turkije voert als argument voor het vasthouden aan dat Broens gevaar zou lopen als hij wordt vrijgelaten. Vanwege mogelijke represailles door de familie van het slachtoffer. Maar de familie van Broens die ter plaatse is, zegt juist steun te krijgen van de Turkse gemeenschap.
-

Website over Danny Broens.