Crèches vaak smerig en onveilig

Crèches in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht blijken smerig en onveilig te zijn. Inspectierapporten die door het Algemeen Dagblad in deze steden zijn opgevraagd wijzen uit dat de kinderdagverblijven vaak werken met ongediplomeerd personneel, geen actieplan hebben bij brand en gevestigd zijn in slecht onderhouden en oude gebouwen.

Slordig
Tevens blijken de crèches vaak niet velig omdat er slordig wordt omgesprongen met huis-, tuin-, en keukengevaren zoals onbeveiligde stopkontacten, openstaande laden met keukenmessen en kapot speelgoed. Bovendien heeft een opvallend groot deel van het personneel niet het (verplichte) diploma kinder-EHBO.

In Utrecht heeft acht procent van de 169 geïnspecteerde opvangplaatsen geen gediplomeerd personneel in dienst. In Rotterdam is de situatie nog schrijnender. Volgens Nico Vlaar van de inspectie in de Maasstad voldoet 40 à 50 procent van de kinderdagverblijven niet aan de eisen. ,,Er valt heel veel te verbeteren. Met name het tekort aan leidsters is een groot probleem dat alleen maar erger wordt.''In Den Haag werden zo'n 400 gebreken geconstateerd bij circa 125 geïnspecteerde bedrijven.

Gedogen
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opvang. Vaak gedogen zij echter gebreken omdat er een groot tekort is aan opvangplaatsen. ,,Met name in de grote steden is het, door het tekort aan plaatsen, soms slecht gesteld met de kwaliteit. Kinderen worden opgevangen in een te kleine ruimte met te weinig leidsters. Aangezien voor de ouders geen alternatief bestaat, gedoogt de gemeente de situatie'', zegt AnneMarie Hiemstra van GGD Nederland.

Ook ouders stellen de situatie niet aan de kaak, omdat zij na een wachtlijst van anderhalf jaar meestal al lang blij zijn dat hun kind geplaatst wordt, zo menen pedagogen Riksen-Walraven en Tavecchio.

Niet streng genoeg
G. Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang maakt zich zeer bezorgd. ,,Het is wachten op het moment dat een crèche een keer in brand vliegt. Pas als het een keer vreselijk misgaat, gebeurt er misschien echt iets. Nu knijpt iedereen een oogje dicht. Als het gaat om de veiligheid van kinderen kun je niet streng genoeg zijn voor die centra'', zegt Jellesma.

Op 1 januari 2004 wordt de wet basisvoorziening Kinderopvang (WBK) van kracht. Daarin zijn voor het eerst landelijke, uniforme eisen vastgelegd. Op dit moment worden de GGD-inspecteurs bijgeschoold.