"Even de Aarde verplaatsen"

Virus3000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben een originele oplossing bedacht om het broeikas effect tegen te gaan: Verplaats de aarde gewoon naar een koeler plekje. Dat kan, volgens de wetenschappers, gemakkelijk door een paar kometen in de richting van de Aarde te slingeren, waardoor deze van baan verandert en naar een veiliger, koelere plaats in het zonnestelsel wordt verplaatst.

Het buitengewone idee is ontsproten aan het brein van een groep NASA wetenschappers en Amerikaanse astronomen, die menen dat met hun gedurfde plan de levensduur van de Aarde met zes miljard jaren kan worden verlengd.

Geen bruut geweld
Dr Greg Laughlin van de NASA: "Het is niet zo ver gezocht. Er zou gebruik gemaakt worden van dezelfde technieken die nu worden geopperd om asteroÔden bij de Aarde weg te houden." Volgens Laughlin is het verplaatsen van de Aarde een kwestie van planning en strategie, en niet van bruut geweld.

Volgens Laughlin en zijn collega's Don Korycansky en Fred Adams, zou een komeet rakelings langs de Aarde laten scheeren al voldoende zijn om een afwijking te veroorzaken in de rotatiesnelheid van deze planeet, waardoor het in een hogere baan zou kunnen komen, verder bij de zon vandaan. Wanneer de komeet vervolgens richting een grote planeet zoals Jupiter of Saturnus gestuurd zou worden zou hij hier weer energie oppikken, waardoor het proces omgekeerd wordt.

Het plan zou een oplossing kunnen zijn voor het broeikas effect, maar ook voor de langere termijn, Immers, binnen ongeveer een miljard jaar zal de zon zoveel meer warmte afgeven dat de aarde 'gebakken' wordt. De groep heeft zich tot doel gesteld de aarde te redden van dit doemscenario. Volgens Laughlin hoeft men "alleen maar even een chemische raket te bevestigen aan een asteroÔde en op het juiste moment af te vuren."

Addertjes
Er zitten echter wel wat addertjes onder het gras. De minste geringste rekenfout zou kunnen betekenen dat de komeet regelrecht op de aarde af koerst. En dan is er nog de hinderlijke kwestie van de maan. Volgens de meest recente uitgave van Scientific American is het niet uitesloten dat de maan door de hele operatie losgerukt wordt van de Aarde, waardoor het klimaat van deze planeet drastisch veranderend.

De wetenschappers zeggen zich van deze aspecten bewust te zijn maar benadrukken dat hun berekeningen aantonen dat de Aarde voorzichtig opgeschoven moet worden. Laughlin: "Buitenaardse astronomen die ons zonnestelsel bestuderen zouden direct zien dat er iets vreemds was gebeurd en begrijpen dat dit door intelligente wezens is gedaan."