Zeer goed vervalste euro's in omloop

Een woordvoerder van de Duitse Bundesbank heeft gemeld dat er voor het eerst sinds de invoering van de euro, goede vervalsingen van biljetten zijn opgedoken. De nagenoeg perfect nagemaakte biljetten van vijftig euro zijn afkomstig uit Frankrijk.

Volgens de woordvoerder zijn de vervalsers er vooral goed in de geslaagd om de zilverkleurige streep op de biljetten na te maken. Aangeraden wordt daarom om ook vooral te letten op mogelijke afwijkingen bij andere veiligheidskenmerken, zoals het watermerk en de speciale textuur van de biljetten.


De echtheidskenmerken voor de eurobankbiljetten van 50 (en 100, 200 en 500) euro zijn:

Zegelvormig folie met hologram

Als je het bankbiljet schuin houdt, zie je rechts in een zegelvormig hologram een afbeelding en de waarde van het biljet in cijfers.

Optisch variabele inkt

Wanneer je het bankbiljet in het licht heen en weer beweegt, zie je rechtsonder dat de kleur van de waardecijfers van het biljet verandert van paars naar olijfgroen of bruin. De kleurverandering komt door een speciale inkt en is afhankelijk van de lichtinval.

Voor alle biljetten geldt bovendien:

Een watermerk

Wanneer je een biljet tegen het licht houdt wordt een watermerk zichtbaar. Dit watermerk laat zowel een afbeelding zien als de waarde van het biljet in cijfers zien.

Een veiligheidsdraad.

In het papier van het biljet is een draad verwerkt. Wanneer je een bankbiljet tegen het licht houdt, zie je aan de linkerzijde van het biljet een donkere, verticale draad.

Snippers

Onder ultraviolet licht behoren er in de biljetten ''snippertjes'' op te lichten.