Onderzoek naar IsraŽlische F-16 aanval

Ka-Boem, victorvanacht en SHiQ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De IsraŽlische strijdkrachten en de geheime dienst Shin Beth stellen een onderzoek in naar de aanval met een F-16 op een woonwijk in Gaza-stad, waarbij Hamasleider Salah Shehada en 13 burgers, waaronder kinderen, om het leven kwamen. Het onderzoek zal zich richten op de vraag of het leger op de hoogte was, of had moeten zijn, van de aanwezigheid van de burgers in het gebouw.

Internationale kritiek

De verwoestende aanval leidde tot een golf van wereldwijde kritiek. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties veroordeelde de aanval scherp. Hij riep Jeruzalem op dergelijke acties te stoppen. Een woordvoerder van president Bush noemde het een tactloze actie die niet bijdraagt aan de vrede.
De IsraŽlische premier Sharon toonde zich gisteren nog bijzonder ingenomen met het resultaat van de actie van maandag, al zei hij te betreuren dat er ook onschuldigen waren omgekomen.

President Katzav

Na de stroom van kritiek stelde Sharon zich vandaag anders op. Nu zeggen functionarissen dat de inlichtingendienst een enorme blunder heeft gemaakt en dat Sharon noch Ben-Eliezer was ingelicht dat Shehada niet alleen in het gebouw was.

President Katzav van IsraŽl zei dat de politieke leiders verantwoordelijkheid moeten nemen voor de mogelijke inschattingsfout. Inmiddels zijn de IsraŽlische veiligheidstroepen in hoogste staat van paraatheid uit vrees voor mogelijke wraakacties van Palestijnen.