Stewardessen naakt voor douaniers

Esposa en Bazza hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De KLM is woedend op de douane van Bonaire omdat zij stewardessen van de luchtvaartmaatschappij vlak voor het vertrek van hun vlucht onderwierp aan een vernederende controle op smokkelwaar.

Alle twaalf stewardessen van vlucht KL 754 van Bonaire naar Amsterdam, moesten zich voor vrouwelijke justitieambtenaren maar onder toezicht van mannen uitkleden en ondergingen inwendige controles op bolletjes. "Een schandalige blunder", is het oordeel van KLM-directiewoordvoerder Hugo Baas, die tevens van mening is dat "de aanpak van de controle, waar geen mannen bij hadden mogen staan krenkend, mensonterend en zeer bedreigend" was.

"Beestachtige vertoning"
De KLM-medewerksters moesten onder meer bukken en andere posities innemen om controle op de intiemste plekken mogelijk te maken. Onderwijl werd door de ambtenaren uitsluitend gesproken in het papiamento, zodat geen van de stewardessen hen kon begrijpen. De woedende mannelijke vliegers konden wegens tijdgebrek niet meer gecontroleerd worden omdat het toestel anders vertraging zou oplopen. De protesten van de luchtvaartmedewerkers waren tegen dovemansoren gericht, de douaniers zetten de controles onverstoorbaar voort. "Het was een beestachtige vertoning", aldus de stewardessen.

Opheldering
De KLM, die woedend gereageerd heeft op de gebeurtenissen, eist van de autoriteiten op de Nederlandse Antillen honderd procent garantie dat een dergelijk optreden niet meer zal voorkomen. "Een reguliere controle van KLM-bemanningen, fouilleren en inzage in de bagage, behoort tot de afspraken. Maar deze aanpak gaat alle perken te buiten", aldus de KLM-woordvoerder.

Het ministerie van Justitie heeft direct om opheldering gevraagd. De officier van justitie in Willemstad, die de actie tegen narcoticasmokkel coŲrdineert, zegt te zijn geschrokken van het optreden op Bonaire.