Bijlhout wil terug in de Kamer

Mirre had ons via de newssubmit

De gisteren afgetreden staatssecretaris Philomena Bijlhout wil het liefst terugkeren in de Tweede Kamer. De fractie van de LPF is nog druk doende uit te zoeken of een terugkeer wel mogelijk is.

De kans op een terugkeer naar het pluche van de Tweede Kamer lijkt echter niet groot. De Kiesraad meldt dat een parlementariŽr die de Tweede Kamer verlaat vervolgens niet de vrijgekomen plaats weer kan innemen. Het Kamerlidmaatschap raakte ze kwijt toen ze toetrad tot het kabinet-Balkenende. Bijlhout meent zelf dat ze ''een hele wezenlijke bijdrage aan de LPF-fractie kan leveren''.

Wachtgeld voor maximaal zes maanden

Mocht Bijlhout niet kunnen terugkeren naar de Tweede Kamer, heeft ze, ondanks dat ze maar 7 uur in functie was, recht op wachtgeld. Een bewindspersoon die korter dan 3 maanden minister of staatssecretaris is geweest krijgt deze uitkering voor 6 maanden. In haar geval zou dat neerkomen op ruim §41.000 bruto.

Bijlhout bewijst Suriname slechte dienst

President Venetiaan van Suriname vindt dat Bijlhout Suriname in diskrediet heeft gebracht: ''Mevrouw Bijlhout heeft niet alleen zichzelf in het gedrang gebracht, maar ook de naam van Suriname, en dat is erg vervelend'', zei Venetiaan tegen journalisten.

Bijlhout had gezegd dat zij al voor de Decembermoorden van 1982 uit de met het regime-Bouterse gelieerde militie was gestapt. Na de publicatie van de foto beriep ze zich op een slecht geheugen. Venetiaan vindt dat ongeloofwaardig. Hij meent dat Bijlhout had moeten weten dat ze betrokken was bij ,,een proces dat nergens in de wereld wordt geaccepteerd''. Hij doelde op het bewind van Bouterse en de moorden van 8 december 1982. ,,Het zijn alleen maar stijfkoppige, ongevoelige en criminele mensen die erachter blijven staan, en ze had moeten weten dat het niet vol te houden zou zijn'', aldus de Surinaamse president.