20e kaper 11 september bekent schuld

OZweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zacarias Moussaoui, 'de twintigste kaper', die is aangeklaagd in verband met de aanslagen van 11 september, wil een schuldbekentenis afleggen. Federaal rechter Leonie Brinkema weigert echter de bekentenis te aanvaarden omdat zij vindt dat de Fransman een week de tijd moet nemen om erover na te denken.

"U bent de afgelopen tijd al zo vaak van mening veranderd'', zei zij. Volgens Moussaoui heeft hij die extra bedenktijd niet nodig aangezien hij al maanden over zijn verklaring heeft nagedacht, en hij blijft dus bij zijn bekentenis.

Tijdens de zitting zei de 34-jarige Moussaoui lid te zijn van het het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden en dat hij wist wie de aanslagen van 11 september hadden gepleegd. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie meent dat Moussaoui een van de zelfmoordkapers van 11 september had moeten zijn, ware het niet dat hij enkele dagen voor de aanslagen werd aangehouden wegens overtreding van de visumwet.

Samenzwering
De aanklacht tegen Moussaoui omvat samenzwering, het voorbereiden van terreurdaden, vliegtuigkaping en het gebruik van massavernietigingswapens. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij hiervoor de doodstraf krijgen. In Amerikaanse rechtszaken is het niet ongebruikelijk dat het afgeven van een schuldbekentenis de verdachte voordeel oplevert.

Moussaoui voert zijn eigen verdediging nadat hij zijn advocaten ontslagen heeft omdat hij van mening was dat die met de overheid en de rechter deel uitmaakten van een complot om hem de doodstraf te bezorgen.