Schröder ontslaat minister Scharping

Odysseus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, is door Bondskanselier Schröder ontslagen. SPD-fractieleider Peter Struck zal hem vervangen.

Schröder acht het niet mogelijk om nog in vertrouwen met Scharping samen te werken. Zelf zag Scharping geen reden om op te stappen. Hij sprak de aantijgingen dat hij op onrechtmatige wijze geld heeft aangenomen van een pr-bureau tegen.

Scharping gold al langer als omstreden. Hij wordt beschuldigd van fraude en belastingontduiking. Zo liet hij zich inhuren voor speeches door een pr-bureau, en ontving hij een voorschot van 71.600 euro voor een autobiografie die hij nooit schreef. Eerder kwam hij in opspraak omdat hij een luchtmachtvliegtuig had gebruikt voor bezoekjes aan zijn vriendin. Toen mocht hij echter nog aanblijven.

Zelf vindt Scharping dat hij niets fout heeft gedaan. 'Willekeurige beschuldigingen in de media zijn geen reden om af te treden', zei hij. 'Alle betalingen zijn gemeld aan de belastingdienst, over alle betalingen is belasting betaald. Alle beschuldigingen zijn vals en hebben als doel om mij in mijn eer aan te tasten.'

De affaire-Scharping is een tegenslag voor Bondskanselier Schröder (SPD) die bij de verkiezingen in september herkozen hoopt te worden. In de peilingen staat hij, twee maanden voor de verkiezingen, achter op zijn rivaal, CDU-lijstrekker Stoiber.