''Neger'' mag in woordenboek blijven

Ronhui had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De woorden 'neger' en 'creool' mogen gewoon in de Dikke Van Dale, het Groot woordenboek der Nederlandse taal, blijven staan. Dat blijkt uit de uitspraak van de Commissie gelijke behandeling naar aanleiding van een klacht van de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers in Suriname. Die stichting vond dat de betreffende woorden Afrikaans-Surinaamse Nederlanders aan de koloniale onderdrukking herinneren en zodoende pijn bij hen teweegbracht.

De commissie oordeelde echter dat de Van Dale geen onderscheid maakt op grond van ras. "De functie van een woordenboek is niet meer dan het registreren van de betekenis van woorden in overeenstemming met het feitelijk woordgebruik", aldus de commissie.

Hoofdredacteur T. den Boon van de Dikke van Dale was al niet van plan om de woorden te schrappen, omdat Van Dale niet normatief is en niet aan taalpolitiek doet. "Als de stichting het gebruik van neger en creool wil veranderen, moet ze bij de gebruikers van de Nederlandse taal zijn. De verantwoordelijkheid voor het gebruik ligt niet bij Van Dale."