'Prijs van auto fors omhoog'

Busted had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Auto's worden in de toekomst mogelijk fors duurder. Dat zeggen verkopers, nadat de Europese Commissie gisteren heeft besloten dat dealers vanaf 2005 meerdere merken in één showroom mogen verkopen. Volgens verkopers worden auto's niet zoals de comissie belooft goedkoper, maar zullen zij juist 10 tot 20 procent in prijs stijgen.

Op dit moment kunnen fabrikanten autodealers nog verbieden verschillende merken in hun showroom te verkopen. Met de nieuwe regels zou daar verandering in moeten komen. En dat zou volgens Brussel weer leiden tot meer concurrentie en lagere prijzen.

De Nederlandse Dealers Associatie (NDA) is blij dat de markt wordt vrijgegeven, maar vreest dat auto's 'onbetaalbaar' worden. De nettoprijs van een auto wordt door fabrikanten nu relatief laag gehouden, omdat de regering daar een vrij hoge personenwagenbelasting (BPM) op heft. Wanneer er straks geen prijsverschillen meer zijn in Europa zal de basisprijs van een auto waarschijnlijk omhoog gaan. Wanneer de BPM dan gelijk blijft moet er voor een auto meer worden betaald.

"Ik denk dat dat als een paal boven water staat. De uiteindelijke prijs voor de consument is afhankelijk van de belasting van de overheid. En het lijkt me sterk dat de overheid belastingen fors verlaagt", aldus een woorvoerder van automerk Opel.

De ANWB en de Consumentenbond verwachten echter dat het niet zo'n vaart zal gaan lopen en dat de autodealers de prijzen in de nieuwe concurrerende markt zullen gaan opdrijven.