Eerste Hulp zonder arts

mrieke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Haagse Westeinde Ziekenhuis en het Leidschendamse Antoniushove starten in november met een proef waarbij mensen die zich bij de eerste hulp melden beoordeeld worden door een speciale verpleegkundige en niet door een arts. Doel van de proef is te kijken of op deze manier mensen die door een arts behandeld moeten worden sneller geholpen kunnen worden.

Het Medisch Centrum Haaglanden, waartoe beide ziekenhuizen behoren, is het eerste dat met het zogenaamde Manchester- triagesysteem gaat werken. Als de proef slaagt zullen mogelijk alle Nederlands ziekenhuizen volgen.

Regie
Volgens het Manchester- triagesysteem worden binnekomende patienten beoordeeld door een speciale verpleegkundige die hen een code geeft waarmee wordt aangegeven hoe spoedeisend het is. Mensen die even goed bij de huisarts hadden kunnen aankloppen moeten dan langer wachten. Voor het plakken van een pleister of het toedienen van een tetanus-injectie wordt niet langer een beroep gedaan op de arts.

De Voeght, hoofd spoedeisende hulp van het Westeinde Ziekenhuis, hoopt met het nieuwe systeem de 'regie over de wachtkamer te behouden'. "We weten dan precies wie er zit en wat hem of haar mankeert. Dat is nu vaak niet het geval", zegt hij. "Bovendien worden mensen sneller gezien dan nu het geval is. Dat leidt tot minder agressie"