De LPF heeft kabinetsploeg rond

De LPF heeft vandaag als laatste de namen voor haar kabinetsposten ingevuld.

Ministers

- Minister van Economische Zaken wordt oud-topman van Arcade TMF Herman Heinsbroek.
- Minister van Vreemdelingenbeleid & Integratie wordt advocaat en voormalig IND (immigatiedienst)-directeur Hilbrand Nawijn, die nu nog in voor het CDA in de Zoetermeerse gemeenteraad zit.
- Minister van Verkeer en Waterstaat wordt Roelf de Boer, op dit moment nog voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel.
- Minister van Volksgezondheid wordt de Nijenrode-econoom en NRC-columnist Eduard Bomhoff, die tevens de functie van vice-premier zal bekleden.

Staatssecretarissen

- Cultuur en Media: Advocaat Cees van Leeuwen, nu nog bestuurslid van de LPF
- Landbouw: Ir. B.J. Odink, landbouweconoom en nu nog secretaris bij het Productschap Vee en Vlees (PVE).
- Financiën: Fiscaal-econoom S. van Eijck
- Binnenlandse Zaken: De Rotterdams oud-korpschef Hessing
- Emancipatie- en Familiezaken: P. Bijlhout, de eerste allochtone bewindspersoon, als enige afkomstig uit de LPF Tweede Kamer fractie.

Nawijn

De opvallendste keus van de LPF is toch de, sinds één dag, ex-CDA'er Nawijn (53), die de voor de LPF belangrijke post Vreemdelingenbeleid & Integratie gaat vervullen. Voor die post had de LPF gisteren ook nog een vrouwelijke kandidaat. Maar zij viel af nadat formateur Balkenende had aangedrongen op een goede jurist.
Nawijn werkte sinds 1973 bij het ministerie van Justitie. Daar hield hij zich bezig met vreemdelingenzaken. Nawijn was van 1994 tot 1996 de hoogste baas van de IND. Hij verruilde zijn baan als topambtenaar daarna voor het bedrijfsleven en is nu advocaat voor met name asielzoekers. Eén van de punten waarop Nawijn de laatste jaren heeft gehamerd is een asielbeleid wat uitvoerbaar is.

Slimmere oplossingen

Opvallend is dat Nawijn in maart nog de oplossingen, mbt het vreemdelingenprobleem, die Pim Fortuyn voor ogen had in zijn boek de Puinhopen van 8-jaar Paars, afdeed als niet logisch. Volgens hem waren er slimmere oplossingen om de problemen aan te pakken.

Nawijn zit nu nog voor het CDA in de gemeenteraad van Zoetermeer. De Zoetermeerse CDA-wethouder Vijen reageerde ontsteld op de overstap van Nawijn naar de LPF. ,,Persoonlijk vind ik het afkeurenswaardig. Als je tot een partij behoort, dan kom je daarvoor uit. En anders moet je kenbaar maken dat je tot een andere partij toetreedt.'' Fractievoorzitter Monique van der Linden betreurt het vertrekt van Nawijn, die zij ''een ras CDA'er'' noemt.