''Liveuitzending opgraven Fortuyn walgelijk''

Dr. Anne van der Meiden, oud-hoofddocent massacommunicatie aan de universiteit van Utrecht, vindt het rechtstreeks uitzenden van het opgraven van de kist van Pim Fortuyn veel te ver gaan: ''Het is walgelijk. Ik vind begraven een aangelegenheid van de naaste familie die niet op tv thuishoort." Van der Meiden, die ook ethicus- theoloog- en gastpredikant in diverse gemeenten is, vindt het tijdstip van de uitzending ook niet gelukkig, omdat er om 19:00 kinderen langs kunnen zappen.

Geen winst

Vriend Bruno Ambrosio van Pim Fortuyn en de Italiaanse pastoor don Rigolo willen niet dat SBS6 winst maakt met de reportage zaterdag van de bijzetting van Pim Fortuyn op de begraafplaats van Provesano in Italië. Vanmiddag overleggen ze over de details van de begrafenis en de tv-rechten. ,,Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er nog over de rug van Pim Fortuyn geld verdiend wordt'', vindt Ambrosio die in Provesano de begrafenis regelt.

Een woordvoerder van SBS6 zegt dat de commerciële omroep geen winst maakt op de beelden. ,,Er zijn tarieven voor. Wij vragen al 50% minder dan de NOS destijds voor de beelden van de opbaring van Fortuyn''.

''De korting kwam er niet zomaar'', moppert Hans Laroes van het NOS Journaal. ''SBS vroeg voor de pool 2,5 keer zo veel als normaal. Bovendien wilde aanvankelijk SBS de beelden pas na de eigen uitzending afstaan aan het NOS-journaal en RTL Nieuws''.
Laroes nam er geen genoegen mee en belde de familie Fortuyn. ''Na ingrijpen van Marten Fortuyn krijgen we nu toch de beelden tegen een wat normaal tarief,'' aldus Laroes.

Op reis naar het graf

Een touroperator uit Amstelveen, Italiatour, heeft inmiddels speciale reizen samengesteld voor mensen die het graf van Pim Fortuyn in Italië willen bezoeken. De touroperator zegt een aantal verzoeken voor reizen naar Provesano, van mensen die de plechtigheid willen bijwonen, te hebben gehad. Mocht na de herbegrafenis blijken dat er voldoende belangstelling blijft voor de trip, dan blijft Italiatour de reis aanbieden.