Van Der G. eet nog steeds niet UPDATE

De verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de 32-jarige Harderwijker Volkert van der G., heeft vandaag, voor de derde achtereenvolgende dag, geweigerd te eten. Hij neemt alleen drinken en kauwt op kauwgum.

Zijn advocate Britta Böhler liet eerder al weten dat Van der G. in hongerstaking is om zo te protesteren tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel. Ook eist hij dat 's nachts het licht uitgaat.

Over drie weken, op 9 augustus, moet Van Der G. voor de eerste keer in het openbaar voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan echter niet inhoudelijk behandeld omdat het onderzoek nog niet is afgesloten. De officier van justitie zal zeer waarschijnlijk om aanhouding van de zaak vragen, wat voor een periode van 3 maanden kan. Dan moet de zaak opnieuw voor de rechtbank worden gebracht.

Dwangvoeding - (Update) 16:10

De Tweede Kamer fractie van het CDA vindt dat Van Der G. desnoods onder dwang moet worden gevoed als hij blijft weigeren om voedsel tot zich te nemen. Volgens de CDA'er Sybrand van Haersma Buma, is het zeer belangrijk dat Van Der G. levend voor de rechter verschijnt. Dwangvoeding moet daarom in dit geval mogelijk zijn, aldus het CDA Tweede Kamer-lid tegenover het Radio 1 journaal.