ICC kan Amerikanen een jaar lang niet vervolgen

De VN-Veiligheidsraad is akkoord gegaan met het compromis van de Verenigde Staten waarbij Amerikaanse militairen, die meedoen aan een vredesmissie van de VN, een jaar lang niet kunnen worden vervolgd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Het Internationale Strafhof is opgericht om individuele personen te berechten voor misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden. Amerikaanse militairen en zelf president Bush zouden op deze manier aangeklaagd kunnen worden. Door het akkoord is dit voorlopig van de baan.

Al vanaf de oprichting van het hof heeft de VS zich verzet tegen de ICC omdat het de soevereiniteit van de VS zou aantasten. De VS gingen zelfs zo ver dat ze zelfs haar veto uitsprak tegen de verlenging van de VN Bosnië-missie, alleen maar om de garantie te krijgen dat er geen Amerikaanse militairen zouden worden aangeklaagd. Ook werd er een wetsvoorstel in Amerika aangenomen waarbij de VS Den Haag kon binnenvallen om gevangen genomen Amerikanen te bevrijden.

De Veiligheidsraad ging met vijftien tegen nul stemmen unaniem akkoord. De VN-ambassadeur was tevreden, maar waarschuwde voor "serieuze consequenties" mocht een Amerikaan ooit terechtstaan.

Inmiddels hebben er ook al enkele landen gereageerd op het akkoord. Zo toonde Canada zich diep teleurgesteld en sprak van een trieste dag voor de Verenigde Naties: "Wij vinden dat het niet aan de VN-Veiligheidsraad is om verdragen die elders zijn afgesproken anders te interpreteren."

Positief nieuws is dat de VN-missie in Bosnië door dit akkoord tot januari 2003 is verlengd.