Zwitserse verkeersleider geeft fouten toe

De Zwitserse luchtverkeersleiding heeft fouten gemaakt, die hebben bijgedragen aan de vliegtuigbotsing boven Duitsland vorige week. Dat heeft een verkeersleider die dienst had op het moment van het ongeluk toegegeven. Als gevolg van de botsing kwamen 71 mensen om het leven.

De anoniem gebleven man schreef in een verklaring aan het Zwitserse persbureau SDA ondermeer: "Op de avond van het ongeluk maakte ik deel uit van een netwerk van mensen, computers, controle- en communicatieapparatuur en regels. Al die onderdelen moeten naadloos en foutloos samenwerken en op elkaar worden afgestemd. Uit het tragische ongeval blijkt dat in het netwerk fouten zijn opgedoken". "Als luchtverkeersleider heb ik de plicht en verantwoordelijkheid om zulke ongelukken te voorkomen'', schrijft hij in de verklaring.

De verkeersleider belooft zijn volledige medewerking bij het onderzoek naar de botsing tussen een Russisch passagiersvliegtuig en een vrachttoestel van koeriersbedrijf DHL.

Een woordvoerder van Skyguide (instantie die verantwoordelijk is voor het luchtverkeer in Zwitserland) heeft bevestigd dat de verklaring authentiek is, maar zei niet van wie die afkomstig is.

In Ufa, de hoofdstad van Bashkortostan, heeft inmiddels de begrafenis van een deel van de slachtoffers van de ramp plaatsgevonden. Uit angst voor woedende ouders besloot de Zwitserse president Villiger daar niet bij aanwezig te zijn.