Spanje stoomt op naar Peterselie-eiland

Vandaag heeft Spanje zijn troepen in en rond de Straat van Gibraltar versterkt wegens de Marokkaanse bezetting van het onbewoonde eilandje ''Peterselie-eiland''. Zes schepen, waaronder korvetten, fregatten en onderzeeŽrs stomen op naar de rotspunt van nog geen ťťn km≤. Ook helikopters en vliegtuigen zijn gemobiliseerd.

Marokko weigert nog steeds om de twaalf militairen, die donderdag hun landsvlag op het eilandje plantten, terug te trekken. Rabat zegt dat het geen Spaans gebied is en noemt de reactie van Madrid zwaar overtrokken.

Diplomatiek overleg

De Marokkaanse minister Mohammed Achaari noemt de Spaanse reactie overdreven, en zei vandaag dat er geen reden is van de kwestie een drama te maken. ''De inname van het eiland is niet tegen Spanje gericht, wij willen naar eigen zeggen observatieposten op het eilandje opzetten in de strijd tegen de stroom illegale immigranten uit Marokko naar Spanje'', aldus Achaari.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ana Palacio, heeft een telefonisch onderhoud gehad met haar Marokkaanse ambtsgenoot. Palacio zei voorzichtig optimistisch te zijn over een oplossing voor de crisis.