Invulling ministersposten vordert

Over de personele invulling van de ministerposten door CDA, LPF en VVD is steeds meer bekend. Zo werd gisteren duidelijk dat demissionair minister Korthals van Justitie en Tweede-Kamerlid Kamp minister worden voor de VVD. Eerder was al bekend dat staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en en staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting namens de VVD ministerposten zullen gaan bekleden.

Invulling ministerposten

CDA: Naast premier Balkenende levert de partij ex-informateur Donner (Justitie), oud CNV-bestuurder De Geus (Sociale Zaken), ex-partijleider De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), vice-fractievoorzitter Van der Hoeven (Onderwijs) en de Wageningse hoogleraar Veerman (Landbouw).

LPF: Voor het nieuwe ministerschap van Vreemdelingenbeleid en Integratie is ondermeer oud-hoofdofficier van Justitie mr. J Wabeke in beeld. Econoom prof. Bomhoff wordt minister van Volksgezondheid. Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat zijn nog niet ingevuld.

VVD: Demissionair minister Korthals van Justitie gaat naar Defensie. Tweede-Kamerlid Kamp, nu nog specialist asielbeleid, komt op VROM. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken wordt minister van Financiën en staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Staatssecretariaten

Her en der zijn ook al wat namen voor de staatssecretariaten bekend. Het CDA heeft de complete ploeg bijna helemaal rond: Kamerlid Van Geel krijgt Milieu en zijn collega Ross gaat waarschijnlijk naar Volksgezondheid. Kamerlid Van Ardenne komt op Defensie of Ontwikkelingssamenwerking en europarlementariër Peijs is in beeld voor Economische Zaken.

Bij de LPF staan de Rotterdamse belastingdeskundige Van Eijk op Financiën, veilingmeester Miety Heiden op Cultuur en Media en de voormalige Rotterdamse korpschef Hessing op Binnenlandse Zaken zo goed als vast. Voor Landbouw is Jan Odink van het Productschap Vee en Vlees in beeld.