Zware eisen tegen cocaÔne bende

Tot 14-jaar celstraf hoorde zeven leden van een Surinaams-Colombiaanse drugsbende vandaag bij de Haagse rechtbank tegen zich eisen. De bende heeft cocaÔne met waarschijnlijk een straatwaarde van honderden miljoenen euro's Europa binnengesmokkeld.

De 45-jarige Hagenaar M. N. is volgens het OM het hoofd van de Surinaamse tak van de bende en was ook 'het brein, de initiatiefnemer en de financierder' van de drugslijn. Tegen hem werd de zwaarste straf geŽist. Tegen twee verdachten werd twee jaar celstraf geŽist. De andere verdachten hoorden vier, zes, en twee maal acht jaar celstraf eisen.

De drugslijn liep van Colombia via Ecuador naar ons land door de lucht en over de Atlantische oceaan. Een luchtzending van ruim 700 kilo cocaÔne, verstopt in fruitpulp, werd in september in Zuid-Amerika onderschept en in Antwerpen trof de politie in december ruim 300 kilo, in blikken palmharten geperste, coke aan op het Ecuadoriaanse schip Hood Island.

In Amsterdam vond justitie in een pand machines waarmee 'baksteentjes' van ťťn kilo werden geperst om de drugs aan handelaren te kunnen doorverkopen. Ook trof de politie machinegeweren met geluiddempers aan.

De rechtbank doet op 29 juli uitspraak.