Direct taakstraf bij pillen op Lowlands

Festivalgangers die op Lowlands pillen (zoals XTC) bij zich hebben krijgen direct een taakstraf opgelegd door de officier van justitie. Deze zal ter plaatse bepalen wat de geschikte straf is.

Het Openbaar Ministerie is met deze proef akkoord gegaan na een wetswijziging. Deze maakt het mogelijk dat niet alleen de rechter, maar ook de officier van justitie taakstraffen kan opleggen.

Overigens geldt deze nieuwe maatregel niet alleen voor XTC. Ook voor ander pillenbezit en overtredingen van de Opiumwet, diefstal en vernieling worden taakstraffen uitgeschreven. Bij lichtere vergrijpen wordt er vaak een boete opgelegd, die direct gepind kan worden. Dit gebeurde al eerder op Lowlands.

Half werk wordt niet geaccepteerd, de taakstraf moet goed worden uitgevoerd. Anders kan alsnog een dagvaarding en rechtzitting plaatsvinden. Bij een zware overtreding wordt de persoon in kwestie meteen doorverwezen naar de rechter. Bij het bepalen van de grens tussen licht en zwaar wordt vooral gekeken naar het strafverleden van iemand, aldus de persofficier.