Opel Kadett meest gestolen wagen

Vooral bezitters van een Opel Kadett lopen het risico dat hun auto gestolen wordt. Ook eigenaren van een Mercedes zijn vaak de sigaar, zo blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC). Het minst gestolen worden auto's van Daihatsu en Citroën.

Jongeren stelen vaak een Kadett om er voor de lol mee te racen, volgens de STAVC. Behalve bij joyriders, is de Kadett ook populair onder gelegenheidsdieven. Die stelen een auto om bijvoorbeeld een beroving te plegen. Voordeel van deze twee groepen criminelen is dat ze de auto al of niet beschadigd achterlaten. Daardoor komen 90% van de gestolen Kadetten weer terug bij hun eigenaar.

Eigenaren van Mercedessen moeten vooral beducht zijn voor professionele autodieven, die gestolen auto's verhandelen of ombouwen. Daardoor komen maar 25% van de gestolen Mercedessen terug bij de rechtmatige eigenaar.

Vooral oudere wagens zijn in trek bij het dievenvolk. Van de ruim 11.000 auto's die in het eerste halfjaar van 2002 zijn gestolen, was ruim de helft tussen de 11- en 24 jaar oud. Reden is dat de meeste van deze auto's geen startonderbreker hebben, in tegenstelling tot nieuwere exemplaren.