Replica graftombe Fortuyn in Driehuis

Op de begraafplaats Westerveld in Driehuis zal een replica komen te staan van de Italiaanse graftombe waarin Pim Fortuyn wordt herbegraven. Het zal een kleinere uitvoering worden van de marmeren tombe die als een monument zal gaan dienen.

"We hebben de replica tien dagen geleden al naar Nederland laten overvliegen", aldus Bruno Ambrosio, een vriend van Fortuyn. "De replica meet 10 procent van de omvang van de tombe die in Provesano komt." Volgens een woordvoerder van de begraafplaats in Driehuis worden de veel geschenken die de tienduizenden bezoekers bij het graf van Fortuyn hebben achtergelaten, na 20 juli in de dan lege grafkelder gelegd. Het gaat onder meer om brieven en knuffeldieren.

Het lichaam van Fortuyn zal op 20 juli per vliegtuig naar Italië vervoerd worden waanaar hij in Provesano di San Giorgio zijn laatste rustplaats zal vinden. Het vliegtuig zal om ongeveer half 3 's middags landen op het vliegveld van Ronchi wat ongeveer 45 kilometer van Provesano ligt. Van daaruit gaan de familieleden en vrienden die Fortuyn naar zijn laatste rustplaats begeleiden, in optocht naar Provesano. De stoet wordt aangevoerd door de Daimler van Fortuyn die nu al in Italië is, en zal bestuurd worden door Butler Herman.

Na een dienst in het kerkje van Provesano, is aan het eind van de middag de begrafenis. Ambrosio verwacht dat er veel Nederlanders op de begrafenis zullen afkomen. "Ik merk nu al dat steeds meer Nederlanders het dorp bezoeken. De mensen bekijken het huis van Fortuyn en bezoeken het kerkhof. Ik heb de afgelopen tijd al ladingen bloemen opgehaald die mensen bij zijn huis hadden achtergelaten." De politie ongeveer 150 agenten ingezet om de plechtigheid in goede banen te leiden.