Britse toeristen vaakst slachtoffer misdrijf

Uit het jaarverslag van de Amsterdam Tourist Assistance Service (ATAS) blijkt dat toeristen uit het Verenigd Koninkrijk het meest worden beroofd of bestolen. Daarna volgen de Amerikanen, Fransen, Duitsers, en Italianen.

ATAS is een organisatie die praktische hulp en emotionele steun verleent aan buitenlandse toeristen die in de hoofdstad het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. De cijfers over de hulpverlening die ATAS biedt, zeggen overigens niets over het daadwerkelijke aantal gedupeerde toeristen. Gemiddeld komt tien procent van de buitenlanders die aangifte doen bij de politie, bij ATAS terecht voor hulp.

De mannen waren het merendeel van de slachtoffers, namelijk 410. En het ging in 185 gevallen om vrouwen. Van de gevallen werden 273 slachtoffers bestolen. Bij ATAS meldden zich 165 mensen uit het Verenigd Koninkrijk, 112 Amerikanen, 66 Duitsers, 84 Fransen en 61 Italianen.

De meeste mensen die bijstand vroegen waren het slachtoffer van zakkenrollerij (340) en eenvoudige diefstal (307). Ook kreeg een aanzienlijk aantal toeristen te maken met diefstal uit het hotel (68) en met straatroof (50).
In de meeste gevallen waren de toeristen vaak hun paspoort kwijt (541). Ook hielp ATAS vaak de slachtoffers met het verkrijgen van contant geld, nieuwe tickets, creditcard of bankpas.

In totaal hielp ATAS in 2001 1495 mensen weer op weg.