LPF sluit deuren voor journalisten

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft genoeg van de parlementaire journalisten. De 26 Kamerleden van de LPF mogen in de Tweede Kamer niet meer worden aangesproken door de media tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming is verleend door de fractietop. "Als de LPF nieuws heeft te melden, doet zij dit via een persbericht dan wel persconferentie of persbijeenkomst", aldus de LPF in een mededeling aan de media. "Indien u woordvoerders van de LPF-commissies zelf voor een afspraak benadert, dan wordt eveneens in overleg met de fractievoorlichter door hen een afspraak met u gemaakt."

LPF-woordvoerder Scheffers zegt dat alle interviews of gesprekken die Kamerleden met journalisten voeren, voortaan aan haar moeten worden gemeld. "We hebben behoorlijk veel last gehad van journalisten. En ook klachten van onze Kamerleden dat journalisten zomaar hun kamer binnenkomen. Dat willen we niet meer", aldus Scheffer.

Opheldering

De nieuwe 'huisregels' van de LPF druisen volledig in tegen de openheid die al sinds jaar en dag in de Tweede Kamer bestaat. Bewindslieden en Kamerleden zijn in het gebouw van de Tweede Kamer zeer goed benaderbaar. De afdeling Communicatie van de Tweede Kamer wil volgende week opheldering van de LPF over de nieuwe huisregels. De maatregel lijkt ook niet in de geest van ''Pim'' die zich juist keerde tegen 'achterkamertjespolitiek' en pleitte voor openheid en vernieuwing.

Eerder al liet de LPF weten dat de overheid meer greep moet krijgen op programma's van de publieke omroep, zoals het NOS Journaal en Den Haag Vandaag. De LPF twijfelt namelijk aan de onafhankelijkheid, vindt de berichtgeving over de LPF vooringenomen en wil meer controle.