Haringtest afgang voor visverkopers

De Nationale Haringtest van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek, dat in opdracht van het Algemeen Dagblad de smaak en het uiterlijk van de haring onderzocht, is wederom op een afgang voor de visdetaillisten uitgelopen. Dit ondanks het feit dat de gevangen haring dit jaar van zeer goede kwaliteit is.

De overgrote meerderheid van de 74 onderzochte verkopers presenteert een slechte haring. Maar negen keer was het eindcijfer een 7 of hoger. Een even groot deel haalt maar net een voldoende. De rest van de verkopers moet het doen met het oordeel onvoldoende (9 winkels), slecht (19) of zeer slecht (37). In vijf gevallen bleek de vis zelfs bedorven.

De haring op zich is dit jaar volvet en dus van uitstekende kwaliteit. "Maar hoe vetter en dus romiger de haring, hoe kwetsbaarder", aldus M. Gouda, vistechnoloog bij het instituut. Een vette haring bederft volgens hem sneller, zeker bij een te hoge temperatuur.

Ook vorig jaar viel de kwaliteit van de verkochte haring tegen. Bovendien is de haring dit jaar duur; Vorig jaar lag die prijs omgerekend rond de 1,70 euro terwijl er nu tussen de 2,00 en 2,20 euro wordt gevraagd.