LPF sluit de rijen

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft gisteren, na het onverwachte vertrek van de in opspraak geraakte bestuurder John Dost, de rijen gesloten. Tijdens een rumoerige bijeenkomst in Rotterdam waar zo'n 600 LPF-leden aanwezig waren, stemden de leden ermee in dat vastgoedtycoon Maas en advocaat Van Leeuwen een tijdelijke commissie gaan vormen die een voordracht doet voor een nieuw bestuur.

LPF-fractievoorzitter Mat Herben dwong gisteren met zijn optreden respect af bij de leden. "Er staat heel veel op het spel voor de partij en het land. Daarom is eenheid in de LPF nodig", aldus Herben. Nadat hij had laten zien dat veel ideeën van Pim Fortuyn volgens hem zijn verwezenlijkt in het regeerakkoord, kreeg hij een staande ovatie. Herben kondigde aan dat hij na de kabinetsformatie lid blijft van de Tweede-Kamerfractie.

Herben zei verder dat het met modder gooien tussen fractie en partij moet stoppen en riep op tot eensgezindheid. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor de harde woorden die de laatste dagen vanuit de fractie werden gesproken richting Dost, vooral door vice-fractievoorzitter Hoogendijk die vorige week namens de fractie speculeerde op een breuk tussen de Kamerfractie en partij.

Ferry Hoogendijk zelf werd uitgefloten, nadat hij weigerde zelf excuses aan te bieden: "Ik sta voor wat ik zeg en hou niet van een sorry-democratie"