3000 Bonnen voor bellen in het verkeer

In de afgelopen drie maanden heeft de politie ruim 3000 automobilisten bekeurd voor handmatig bellen met mobiele telefoons tijdens het rijden. De boete voor het bellen in het verkeer bedraagt 136 euro. Sinds 1 april is het verboden om handmatig te bellen tijdens het rijden.

De politie Haaglanden deelde de meeste boetes uit. In die regio kregen 531 mensen een bon. De politie Rotterdam-Rijnmond gaf 455 bekeuringen. Tussen de regio's zitten grote verschillen in het aantal bonnen. Zo kwamen er uit de regio Zuid-Holland-Zuid volgens het OM de afgelopen maanden slechts drie bekeuringen binnen bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De korpsen Amsterdam-Amstelland en Gooi en Vechtstreek schreven beide vijf bekeuringen uit.

"We kunnen die grote verschillen niet verklaren, maar de politiekorpsen beslissen zelf hoe ze met het verbod op handmatig bellen omgaan. Ze moeten zelf invullen op welke manier ze dit controleren." Aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Maar sommige korpsen hebben andere prioriteiten."