Medewerker 'Rijdende Rechter' voor rechter

Tegen de vaste secretaris van de Zaanse kantonrechter mr. Frank Visser (De Rijdende Rechter), is gisterenmiddag voor de Haarlemse rechtbank één jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist.

De verdachte, R.P (46) stond terecht op verdenking van oplichting van de verzekeringsmaatschappijen FBTO en Ohra. Bij die maatschappijen had R.P een levensverzekering afgesloten van één miljoen gulden voor zijn 29-jarige, uit Thailand afkomstige, echtgenote S.K.

In het najaar van 1998 ging het stel voor een lange vakantie naar Thailand. Begin 1999 keerde P. met zijn zoontje terug in Nederland. Hij maakte daarbij melding van de dood van zijn jonge vrouw, die in Thailand zou zijn gecremeerd. De verzekeringsmaatschappijen vertrouwden het ''zaakje'' niet en besloten tot een onderzoek. Via gesprekken met onder andere familieleden van de Thaise kwam een expertisebureau erachter dat de vrouw helemaal niet was overleden. Zij keerde in de zomer van 1999 terug naar Nederland, waarna het stel werd aangehouden.

Het stel was gisteren niet aanwezig tijdens de rechtszitting, en willen ook niets kwijt over hoe of wat. Wel aanwezig was advocaat V. Kraal, maar hij mocht niets zeggen, omdat zijn cliënt hem niet had gemachtigd om voor hem op te treden.