Fractie van LPF stapt niet uit de partij

De Tweede-Kamerfractie van de LPF zal niet uit de partij stappen. Dat heeft LPF fractievoorzitter Mat Herben vandaag gezegd: ,,Daar kan geen sprake van zijn. We breken niet met de leden''. Herben neemt hiermee afstand van vice-fractievoorzitter Hoogendijk van de LPF, die afgelopen weekeinde dreigde dat de fractie zou breken met de partij als het oude bestuur zou aanblijven.

Herben verwacht dat de bestuurscrisis in de LPF dinsdag zal zijn opgelost. Overigens mogen woensdag, tijdens de algemene ledenvergadering van de LPF, geen besluiten worden genomen. De bijeenkomst mag alleen een informatief en overleggend karakter hebben. Dit blijkt uit advies dat de LPF heeft ingewonnen bij Prof. T. van der Ploeg van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De besluiten die tijdens de vergadering worden genomen, zijn volgens de hoogleraar niet per definitie rechtsgeldig. Dit omdat het nieuwe bestuur, dat de vergadering heeft voorbereid had gesteld dat alleen leden welkom zijn die kunnen bewijzen dat ze hun partijcontributie hebben betaald. Deze eis is echter helemaal niet vastgelegd in de statuten van de partij, en daarom ,,een onterechte beperking''. Een nieuw bestuur kan woensdag dan ook niet worden gekozen.