Ex-imam Haselhoef niet vervolgd

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ex-imam Abdullah R.F Haselhoef wordt niet vervolgd wegens belediging of het aanzetten tot haat jegens homoseksuelen. Haselhoef legde een tijdje geleden in het RVU-radioprogramma Spiegels, en in de talkshow van Barend en Van Dorp bij RTL4, uit hoe de koran zich opstelt jegens homoseksuelen: In sommige gevallen zouden die de doodstraf verdienen.

De uitspraken van Haselhoef kunnen volgens de officier echter niet worden beschouwd als een belediging in de zin van het Wetboek van Strafrecht. Omdat Haselhoef met zijn uitspraken een weergave gaf van de islamitische visie op homoseksualiteit vanuit de koran, kunnen die volgens de officier van justitie niet worden beschouwd als een belediging, mede gelet op wat artikel 6 van de Grondwet zegt over godsdienstvrijheid.

Haselhoef had na alle commotie over zijn uitspraken al zijn excuses aangeboden in een ingezonden brief aan Trouw: In de brief noemde Haselhoef zijn uitspraken over het rechtvaardigen van de doodstraf op openbare homoseksualiteit dom, kwetsend en onzorgvuldig. Andere imams wezen hem erop dat in de koran geen strafmaat is bepaald voor het uitoefenen van homoseksualiteit.

Haselhoef gaf weergave van de islamitische visie op homoseksualiteit vanuit de koran