Bonden woedend over bezuiniging

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ambtenarenbonden CNV Publieke Zaak en de Abvakabo hebben met woede gereageerd op de plannen van CDA, LPF en VVD om tien procent van de rijksambtenaren te laten afvloeien. De bonden voorspellen in een reactie op de plannen van de drie onderhandelaars voor een CDA-, VVD- en LPF-kabinet een 'hete herfst'.

Een belangrijk deel van de besparing van 6,5 miljard euro die de beoogde coalitiepartners hopen te realiseren, wordt gevonden door tien procent van de ruim 120.000 rijksambtenaren af te laten vloeien. zogenaamde 'regeldepartementen' zoals Sociale Zaken, Landbouw, Onderwijs en VROM zullen het zwaarst getroffen worden, maar ook gemeenten zullen minder geld van het rijk krijgen.

Voor bijstandsuitkeringen krijgen gemeenten voortaan een vast bedrag, gebaseerd op een gemiddelde voor alle gemeenten. Sociale diensten die veel mensen uit de uitkering aan een baan helpen, houden dan geld over; zij die het slechter doen dan het gemiddelde moeten uit eigen zak geld bijleggen.

CNV-woordvoerder Dammis de Geus waarschuwt: "Zeggen dat er minder ambtenaren moeten komen doet het goed op verjaardagen, het is lekker makkelijk, maar er is geen enkel goed argument voor aan te geven. Als dit doorgaat leidt het tot hak- en snoeiwerk en dan voorspel ik een hete herfst. Abvakabo-bestuurder Elise Merlijn voorspelt 'heel groot tumult' als de plannen worden doorgezet. "De ambtenaren mogen niet de rekening krijgen voor extra aandacht aan zorg en onderwijs", stelt zij.