Bush wil Palestijnse leider Arafat vervangen

De Amerikaanse president Bush wil de Palestijnse leider Arafat vervangen. Arafat moet op die manier plaatsmaken voor een democratisch gekozen leider. Alhoewel Yasser Arafat niet bij naam genoemd werd, maakte Bush wel duidelijk dat het aftreden van Arafat een voorwaarde is voor de erkenning van een Palestijnse staat.

In de tuin van het Witte Huis meldde Bush dat het uitroepen van een Palestijnse staat de beste uitkomst zou zijn voor een vredesproces. Het Palestijnse volk moet volgens hem nieuwe leiders kiezen die "niet gecorrumpeerd door terreur" zijn. Zodra de Palestijnen "een functionerende democratie" hebben ontwikkeld, zou een eigen staat binnen drie jaar een feit kunnen zijn.

Volgens Bush moet Israël de Palestijnen de mogelijkheid geven om de economie te hervormen. Als het aan de Amerikaanse president zou liggen zouden er aan het eind van dit jaar lokale verkiezingen moeten worden gehouden, later gevolgd door nationale verkiezingen. Tevens moet er een grondwet komen.

Ook zouden de Palestijnen op de hulp van de VS kunnen rekenen: "Als het Palestijnse volk nieuwe leiders heeft, nieuwe instituties en nieuwe veiligheidsafspraken met haar buurlanden, dan zullen de Verenigde Staten een Palestijnse staat steunen", aldus de president.

Ook Israël kreeg een aantal aanbevelingen. Zij moeten stoppen met het bouwen van nederzettingen en zich terugtrekken. De grenzen van 1967 zouden weer gerespecteerd moeten worden. In 1967 bezette Israël de Westelijke Jordaanoever.

Het was al langer bekend dat Bush een vredesplan voor het Midden-Oosten zou hebben. Door het oplaaiende geweld moest de uitleg daarvan meerdere malen worden uitgesteld.