CDA, VVD en LPF eens over bezuinigingen

De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD hebben overeenstemming bereikt over de wijze waarop in de komende kabinetsperiode zou moeten worden bezuinigd. Als het aan Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) ligt zal er fors worden gesneden in de personeelslkosten van een aantal ministeries zoals Onderwijs, Landbouw, VROM en Sociale Zaken.

Op deze wijze hopen de drie partijen een totaal bedrag van tien miljard euro te besparen. Hiervan is ruim drie miljard nodig om de overheidsfinanciën gezond te houden. Van het resterende bedrag wordt drie miljard aangewend voor lastenverlichting. De overige miljarden worden geïnvesteerd in onderwijs, zorg en veiligheid.

De onderhandelaars zullen de rest van deze week spreken over een aantal moeilijke onderwerpen als de WAO, de OZB en Schiphol, aldus Zalm. Het nieuwe kabinet heeft het voornemen de instroom in de WAO met 40 procent terug te dringen, maar de VVD voelt er weinig voor om nu al af te spreken dat dan over enkele jaren ook de uitkeringen omhoog kunnen. Ook is er nog geen overeenstemming bereikt over het voorstel van de VVD om de onroerendzaakbelasting (OZB) af te schaffen. Hoewel de CDA en LPF in principe geen bezwaar hebben tegen het voorstel is nog onduidelijk hoe dit gefinancierd moet worden.