EU gaat met Turkije praten over toetreding

delapoko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Unie (EU) is van plan om met Turkije te gaan onderhandelen over toetreding. Nog dit jaar hoopt de EU een tijdschema te kunnen vaststellen voor de start van de onderhandelingen. Het plan kan gezien worden als een erkenning dat Turkije vooruitgang maakt op vele terreinen.

Volgens diplomaten moet het initiatief van de EU vooral worden gezien als poging om de Turkse regering te paaien: Het vooruitzicht van toetreding, hoe ver weg nog ook, kan een belangrijke stimulans zijn voor Turkije om zijn bezwaren tegen de vorming van een Europese defensiemacht te laten varen.

Een groot probleem tot nu toe was het conflict tussen Griekenland en Turkije om het eiland Cyprus. Griekenland vormde altijd een blokkade tegen de opbouw van een Europese defensiemacht. Maar de grote Griekse zorg, dat Cyprus, toekomstig EU-land en een nauwe bondgenoot van Griekenland, ooit het object zou worden van een NAVO-actie, werd gisteren weggenomen; De EU beloofde dat de NAVO nooit ingezet zal worden tegen een EU-lid. Hierop liet Griekenland zijn bezwaren tegen de Europese defensiemacht vallen.

Toezegging

Turkije had van Europa al eerder de toezegging gekregen dat het Europese leger nooit gebruikt zou worden tegen een lid van de NAVO. Daarmee voelde de Turkse regering zich afdoende beschermd tegen de mogelijkheid dat aartsvijand (en NAVO-bondgenoot) Griekenland de EU op sleeptouw zou nemen in een eventuele oorlog tegen Turkije.

Turkije is al tijden officieel kandidaat-lid van de Unie, maar met het land worden nog geen onderhandelingen gevoerd. De EU vond tot nog toe de achterstand op politiek en economisch terrein te groot om nu al gesprekken te starten.

Al eerder was Turkije de EU ter wille om de doodstraf, een ander obstakel voor toetreding, af te willen schaffen.