VS niet in staat om Witte Huis te verdedigen

Koen Peeters had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een anonieme bron in het Witte Huis was de Amerikaanse Luchtmacht gisteren niet in staat om een eenmotorig Cessna-vliegtuigje, dat de 'no-fly zone' rondom het Witte Huis binnenvloog, te onderscheppen voordat het vliegtuigje het Witte Huis bereikte.

De Amerikaanse luchtverkeersleiding merkte om 19:59 uur dat er een onge´dentificeerd vliegtuig de buitenste ring van de 'no-fly zone' binnenvloog. Vier minuten later, om 20:03 uur dus, waarschuwde de FAA (Federale Luchtagentschap) de NORAD (North American Aerospace Defense Command). EÚn minuut later, om 20:04 uur, vloog het vliegtuig de binnenste ring van de 'no-fly zone' binnen. Om 20:08 uur gaf NORAD de opdracht aan twee F-16's om zich klaar te maken voor een onderschepping. Vrijwel gelijktijdig passeerde het vliegtuigje het Witte Huis op enkele kilometers. Pas om 20:17 uur stegen de twee F-16's op. Ze onderschepten het eenmotorig vliegtuigje pas enkele minuten later.

De beambte, die het nieuws naar buiten bracht, vertelt dat men met de huidige procedures niet in staat is om het Witte Huis te verdedigen tegen aanvallen met een vliegtuig. Als een terrorist met een klein vliegtuigje een zelfmoordaanslag zou willen plegen op het Witte Huis, dan zou dit zonder enige tegenstand kunnen lukken.

Wat volgens hem nodig is, is een grotere 'no-fly zone' rondom het Witte Huis, zodat gevechtsvliegtuigen in staat zijn om indringers van de 'no-fly zone' tijdig te onderscheppen. Een andere mogelijkheid is het instellen van constante patrouilles rondom het Witte Huis. Deze patrouilles waren na de aanslagen van 11 september al ingesteld, maar werden in april dit jaar weer afgeschaft wegens de hoge kosten en de druk op het personeel van de controlevliegtuigen.