"Melkert hoofdschuldig aan nederlaag 15 mei"

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ex-lijsttrekker Ad Melkert van de PvdA is de schuldige achter de enorme verkiezingsnederlaag van 15 mei. Dat staat althans in een vertrouwelijke analyse van campagneleider Dick Benschop. Hij concludeert dat bij de Partij van de Arbeid ,,de balans tussen continuïteit en vernieuwing vlees noch vis werd" en meent dat de partij de thema's waar het deze verkiezingen om draaide, zoals integratie en veiligheid, compleet links liet liggen. De PvdA focuste in haar campagne juist op werk en scholing.

Arrogantie
In het rapport wordt Melkert verweten door zijn ,,arrogantie'' verantwoordelijk te zijn voor de ,,vertrouwensbreuk'' met de kiezers. Benschop somt in zijn analyse een waslijst op van ,,tegenslagen en incidenten'' die zijn campagne parten hebben gespeeld. Vele daarvan zijn rechtstreeks toe te schrijven aan Melkert: hij verwijderde het populaire Kamerlid Van Gijzel uit de fractie, hij joeg de VVD in de gordijnen door stampij te maken over het falen van VVD-minister Korthals (Justitie) ten aanzien van de bolletjesslikkers, en hij schipperde rond het JSF-project. Maar ook zijn ongelikte optreden tijdens het voor de PvdA rampzalige lijsttrekkersdebat op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, en het beledigen van Balkenende in de Tweede Kamer door te zeggen dat hij geen ervaring had met regeren worden Melkert aangerekend.

Gemiste kansen
Melkert liep met zijn aanscherpingen van beleid op het gebied van integratie uit de pas met de rest van de PvdA. Zijn opmerkingen in de richting van wijlen Pim Fortuyn na diens geruchtmakende Volkskrant-interview over de Islam ziet de campagneleider ook als een "een enorme gemiste kans".

De discussie in Bergen aan Zee richtte zich verder op de vraag hoe de PvdA nu verder moet. Demissionair minister Vermeend (Sociale Zaken), nummer vijf op de kandidatenlijst, kwam tot de conclusie dat hij zijn Kamerzetel bij het aantreden van een nieuw kabinet zal opgeven. Zijn voorwaarde dat in zijn plaats een ,,vernieuwer'' in de Kamer moest komen vond geen genade bij fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven: ,,Willem Vermeend heeft vaak briljante ideeën, maar deze is wat minder.''.

De nieuwe PvdA-fractie heeft zich nu voorgenomen om zich meer open te stellen voor de samenleving. In dat kader zullen zij allen een deel van Nederland ,,adopteren''.