"Verkrachting Alanya was eigen schuld"

Knijn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een column in de Turkse weekkrant Dünya, die ook in Nederland verschijnt, bekritiseert redacteur Ilhan Karacay het gedrag en uiterlijk van de Nederlandse slachtoffers van de moord en verkrachting in Alanya (1995).

Karacay, werkzaam als algemeen redacteur voor de Benelux, schrijft in zijn column: Volgens de beweringen liepen de vrouwen halfnaakt en met wijnflessen in hun handen rond, toen zij Hakan en zijn vrienden tegenkwamen.'' Hij kan de verhalen over de gebeurtenissen in Alanya niet op waarheid controleren, schrijft hij, maar neemt aan dat ze waar zijn.

Hij schrijft verder: "Natuurlijk is het niet zo dat het feit, dat de Nederlandse meisjes dronken waren en half naakt, de reden moet zijn hen aan te vallen of te vermoorden. Maar deze gebeurtenis laat wel zien, dat het soms gevaarlijk is deze onbegrensde vrijheid op te zoeken."

De advocaat van de slachtoffers zegt dat 'het stuk laster, smaad en belediging tegelijk bevat. De vrouwen waren niet dronken, de daders ook niet, er was geen afspraak en zij waren allerminst half naakt. Dat staat allemaal vast. Van een Turkse journalist mag je verwachten dat hij weet hoe het gegaan is. Walgelijk. De vrouwen zijn ernstig mishandeld en verkracht en de overlevenden lijden aan trauma's.''