Amsterdamse agenten bang op straat

De Amsterdamse politie mijdt bepaalde buurten of laat een andere dienstauto op meldingen reageren. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) spreekt van een verontrustende situatie en wil het probleem met de korpsleiding bespreken.

"Het is ons bekend dat verschillende collega's bepaalde buurten liever mijden," aldus APV-woordvoerder Jan Nijman. "Sommigen durven daar voor uit te komen, maar andere agenten beleven dit in stilte." Het gaat met name on het Leidseplein, het Rembrandtplein, drukke plaatsen in de binnenstad en in Amsterdam-West en -Oost. De angst zit er bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke dienders goed in.

Nijman: ,,Ik hoor van diverse collega's dat men soms liever in zijn wijk een straatje omgaat dan door een bepaalde straat of buurt te moeten lopen. Het geweld, verbaal of fysiek, naar agenten neemt duidelijk toe."

Hoewel ook hoofdcommissaris Jelle Kuiper erkent dat het werken op straat lang niet altijd gemakkelijk is, stelt hij dat er geen sprake is van een algeheel onveiligheidsgevoel bij de politie. Kuiper: "We hebben een ziekteverzuim van 6,4%. Dat is laag en is zeker geen indicatie dat er vreemde dingen aan de hand zijn. Wel komen er op straat vervelende situaties voor. Een agent dient zich altijd aan de regels van de wet te houden, maar de tegenstanders doen dat lang niet altijd."

Binnenkort zal het aantal dagen weerbaarheidstraining voor agenten verhoogd worden van vier naar tien per jaar. Ook wordt volgens Kuiper veel aandacht besteed aan nazorg en het verhalen van eventuele opgelopen schade. ,,Maar wat ook erg belangrijk is, politiemensen moeten wel aangeven waar en wanneer ze zich onveilig voelen."

Met dank aan dotch