Van Boxtel eist actie tegen radicale imams

Voor Minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid is de maat vol. Hij wil binnen 10 dagen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg horen wat deze gemeenten denken te doen tegen 'ophitsende' imams. In deze steden staan de moskeeën waar de actualiteitenrubriek van Nederland 3, Nova, vorige week aandacht aan besteedde; in deze steden zijn imams actief die radicale uitspraken deden tijdens het gebed.

Volgens Van Boxtel moeten de gemeenten duidelijk aangeven wat de grenzen zijn waarbinnen imams zich mogen uitlaten. In een brief naar de burgemeesters schrijf hij: "Ik ga er van uit dat actie vanuit de gemeentelijke overheid vooralsnog toereikend is om deze imams en de voor hun optreden verantwoordelijke moskeebesturen ter verantwoording te roepen. Naar mijn oordeel is een adequate actie vanuit uw gemeentebestuur nochtans geboden. Hun zullen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst en levensovertuiging duidelijk gemaakt moeten worden".

Tilburg

Gisteren heeft burgemeester Stekelenburg van Tilburg al wel gereageerd op het verzoek van buurtbewoners, om de moskee van de radicale imam Ahmad Salamin onmiddelijk te sluiten. Sluiting van de moskee is volgens hem voorlopig niet aan aan de orde. Hij wil eerst het gesprek aangaan met de imam en het stichtingsbestuur van de moskee. ,,Ik wil eerst precies weten wat de inhoud van de boodschap precies was. Als dan blijkt dat wordt opgeroepen geweld te gebruiken tegen het westen, wil ik met de collega's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag overleggen'', aldus Stekelenburg gisteren.